A champagne-ok készítésénél gyakori, hogy különböző méretű palackokba kerülnek a tételek, de már a hazai szupermarketekben is jellemző, hogyha a buborékos italok között angdalgunk vagy borokat keresünk, akkor belefutunk néhány nem hagyományos méretű palackba. Ha felmerült benned is a kérdés, hogy van-e ennek jelentősége, akkor most eláruljuk!
A hagyományos vagy standard palack 0,75 literes űrtartalommal rendelkezik– ez a leggyakrabban használt és legelterjedtebb palackméret.
A magnum palack 1,5 literes űrtartalommal rendelkezik, két standard palacknyi italt tartalmaz. Erre szokták mondani, hogy ez az ideális méret két fő részére – abban az esetben, ha az egyik nem iszik! A viccet félretéve, alkalmas nagyobb társaságok koccintásához, különleges alkalmakra.
A jeroboam palack 3 literes űrtartalommal rendelkezik, négy standard palacknyi italt tartalmaz. Rendkívül alkalmas nagyobb családi összejövetelekre vagy különlegesebb eseményekre.
A methuselah palack 6 literes űrtartalmú, nyolc standard palacknyi italnak felel meg. Ritka és exkluzív méret, amelyet általában nagyon ünnepi alkalmakkor vagy nagyobb rendezvényeken szolgálnak fel.
A salmanazar palack 9 literes űrtartalmú, tizenkét standard palacknyi italnak felel meg. Szokatlan és nagyon ritka méret, melyet főként különleges rendezvényekre vagy ritka eseményekre tartanak fenn.
A balthazar palack 12 literes űrtartalmú, tizenhat standard palacknyi italt tartalmaz. Kifejezetten ritka és exkluzív méret, amelyet leginkább luxusrendezvényeken vagy nagyon nagy ünnepléseken használnak.
A nebuchadnezzar palack 15 literes űrtartalmú, húsz standard palacknyi italt tartalmaz. Ezek a palackok rendkívül ritkák és a legnagyobbak közé tartoznak, gyakran rendkívül különleges alkalmakra tartogatják őket.
Vannak ettől még nagyobb champagne palackok is, mint a Salomon (18 liter, 24 palack), a Souverain (26,25 liter, 35 palack), a Primat / Goliath (27 liter, 36 palack), vagy a világon eddigi legynagyobb méretű, 30 literes, azaz 40 palacknak megfelelő űrtartalmú Melchizedek palack.
A titok, hogy a palackok nyakában a dugó és a folyadék között ugyanakkora levegőmennyiség található palackmérettől függetlenül. Így, a levegő mennyisége változatlan marad, de a ráeső folyadék mennyisége akár többszörösére is nőhet, ezért az oxidációs folyamat lassabban megy végbe. Minél nagyobb a palack, annál hosszabban megőrzi az italok minőségét és frissességét.
Tipp: kóstoljátok meg ugyanazt a tételt standard és magnum palackból származó kivitelben is – biztosak vagyunk benne, hogy érezhető a különbség!
Pro tipp: A champagne-házak vagy akár a hazai pincészetek is gyakran a legjobban sikerült italaikat teszik nagyobb palackokba – érdemes ezek között nézelődni!